Bokföring och redovisning

Något som alla företag måste göra det är att ägna sig åt bokföring och redovisning. Det är du som själv bestämmer om det är något du vill göra på egen hand, eller anställa någon att sköta det eller anlita en redovisningsbyrå, läs mer här om en sådan. Det finns en lag som säger att man är bokföringsskyldig. Det oavsett form på företaget. Det är både stora och små, enskilda firmor som aktiebolag. 

Bra med hjälp inom alla delar

Att göra sin bokföring och redovisning kan vara knepigt, så det kan vara skönt att få hjälp. Samma sak med  årsredovisning och deklaration och andra saker som har med det ekonomiska att göra. Så klart du kan köpa ett redovisningsprogram till datorn och använda, men många föredrar att få hjälp av en redovisningsbyrå eller en revisor. 

Bokföring på olika sätt

När det kommer till att göra löpande bokföring så går det att göra med två olika sorters bokföringsmetoder. Den ena är den så kallade kontantmetoden, eller bokslutsmetoden. Den andra metoden heter fakturametoden.

Om man använder sig av löpande bokkföring så ingår det även saker så som moms, reskontrabetalningar, faktureringar, löner, månadsrapporter, kontrolluppgifter och bokslut. Det gäller att få med alla delar och att de är rätt. Därför kan det vara extra bra att ha en revisor eller redovisningsbyrå som kan assistera dig inom det. Du kan ändå göra en del själv som att dokumentera alla affärshändelser med kvitton, fakturor och kontoutdrag och sedan lämna över det till den du anlitar. 

26 Mar 2021

Senaste inläggen:

Arken