Fastighetsskötsel

Många är vi som hyr vår bostad och då hyr vi den från någon som äger den. Ofta är det ett större fastighetsföretag som står bakom, även om mindre fastighetsägare också förekommer. Alla fastigheter behöver skötas och när man hyr en bostad - hus eller lägenhet - så ingår viss i regel skötsel i hyran. Detta gäller även för bostadsrätter där man istället för "hyra" betalar en avgift till bostadsrättsföreningen man är ansluten till för att denna ska stå för skötseln av fastigheten och dess kringliggande områden. Hyra kan det ju inte kallas i dessa fall eftersom man ju äger sin bostad.

Denna skötsel av fastigheter kallas för fastighetsförvaltning. I fastighetsförvaltning ingår saker som städning av trapphus, trädgårdsskötsel, underhåll av gemensamma utrymmen samt uppdateringar och renoveringar som behöver genomföras, med mera.

Olika upplägg

Vissa bostadsrättsföreningar och fastighetsföretag har fasta kontrakt med utomstående fastighetsskötare, som t ex Sekant Fastigheter. Andra har egna fastighetsförvaltare anställda inom föreningen. Sedan finns det fastighetsförvaltare som kan ringas in vid behov. Varje förening hittar i regel en lösning som funkar för dem.

Att bo i en hyresrätt eller bostadsrätt har nackdelen att man varje månad betalar en fast summa som man aldrig kommer att få igen. Man får dock något för sina pengar - en tryggare och bekvämare vardag. Den som själv äger sitt hus får själv ta tag i alla projekt som handlar om underhåll, samt stå för kostnaderna.

Vad som är bäst för var och en kan man bara själv avgöra.

7 Oct 2019

Senaste inläggen:

Arken